Dat de hele IT sector te maken heeft met een lastige markt is bekend, maar voor de cloudaanbieders lijkt het op het eerste gezicht wel mee te vallen. Zij groeien immers nog steeds. Maar toch is ook daar iets aan de hand, het haalt alleen veel minder de pers.
Lager groeitempo
Als het aantal verkochte servers een SSD’s minder is dan de voorgaande kwartalen dan mag duidelijk zijn dat de markt niet stilstaat maar met een lager tempo groeit. Dat de hyperscalers de hardware een of twee jaar langer inzetten zegt op zich ook nog niet veel over groei van de markt. Als je die twee echter combineert dan wordt het wel lastig in te schatten wat er precies speelt bij de hyperscalers.
Deze partijen roepen zelf de laatste kwartalen dat zijn de klanten meer dan ooit wijzen op manieren geld te besparen. Daarmee willen ze voorkomen dat gebruikers nog meer dan ooit het idee hebben dat ze te veel betalen en dat ook nog eens voor aanbod dat ze niet eens goed kunnen gebruiken.
Grip op de kosten
Grip krijgen op de kosten van de cloud is al jaren een heikel thema. Dat de hyperscalers hier nu zo actief zijn staat ook in schril contrast met het verleden. Een substantieel deel van de omzet en groei kwam immers omdat klanten, op basis van de ervaring in het verleden met fysieke hardware, nog steeds de neiging te hebben te veel capaciteit te kiezen.
Nu de cloud zoveel duurder is geworden en bedrijven te maken hebben met druk op de eigen omzet wordt het nog belangrijker de kosten in het oog te houden. Volgens Flexera is de afgelopen periode voor het eerst aangegeven dat kosten meer aandacht verdienen dan security. Dat is op basis van een enquête onder 750 professionals. Dat is niet alleen opmerkelijk, het is vooral verontrustend. In ieder geval voor de hyperscalers. Die zullen daarom ook in beweging moeten komen om geen klanten te verliezen.
Lock-in?
Maar kan dat? De klant kan toch helemaal niet weg, ondanks het feit dat de cloudaanbieders allemaal roepen dat zijn geen customer lock-in trucs toepassen.
Ook hier geeft de peiling van Flexera een antwoord. Het is zeker niet de enige verklaring. Wel is het iets dat zo voorspelbaar is dat er amper bij wordt stilgestaan. Voor het eerst sinds tijden is er namelijk sprake van verandering in de mix van cloudaanbieders die men gebruikt. Multicloud gebruik staat licht onder druk en single cloud wordt meer toegepast.
Afhankelijkheid
Hybride cloud blijft de favoriet en helaas is daarvan niet bekend of de verhouding tussen onprem en externe is gewijzigd. Wie echter beter kijkt naar de cijfers van de hardware makers ziet daar een punt opvallen. De vraag naar servers en storagesystemen door niet-cloud partijen staat minder onder druk dan de vraag van hyperscalers. Dit lijkt een bevestiging dat de markt in ieder geval niet nog meer afhankelijk wil zijn van een of meer cloudaanbieders.